Η αλυσίδα των “Be Creative” του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Απασχόλησης παραμένει ενωμένη. Η ομάδα που πήρε σάρκα και οστά στο πλαίσιο του προγράμματος «Οριζόντιες Ξενόγλωσσες Ικανότητες στο χώρο εργασίας», υπό την εποπτεία της εκπαιδεύτριας ενηλίκων – καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας Λάππα Δ. Βιβής, είναι ζωντανή και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να γίνουν μέρος της ζωής μας. Η διαρκής εξέλιξη και επιμόρφωση είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για το χώρο εργασίας, όσο και για εμάς τους ίδιους ως οντότητες. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πλάτων, «η Παιδεία οφείλει να προχωρά. Μόνο μπροστά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

 

Μέσω της τεχνικής “Teamwork via Distance Learning” – «Ομαδική Εργασία εξ αποστάσεως», που χρησιμοποιήθηκε από την εκπαιδεύτρια κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, με θέμα: “Inspiration” – «Έμπνευση», δημιουργήθηκε το ακόλουθο σκίτσο και συνεγράφη το ακόλουθο κείμενο.

“Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο: κάνει τη δουλειά του μόνο όταν είναι ανοιχτό”.

~. James Dewar .~

Η ομορφιά στη λέξη «έμπνευση» βρίσκεται στην ετυμολογία της. Εμπνέω σημαίνει φυσάω μέσα, έμπνευση σημαίνει φύσημα μέσα. η είσοδος, κατά μία έννοια, της θείας χάρης. Όταν εμπνέομαι, προκαλείται μέσα μου μία ψυχική και διανοητική ευφορία. Είναι το σημείο εκείνο, από όπου ξεκινά το μαγικό ταξίδι της δημιουργίας, μία στιγμή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η λέξη inspiration στα αγγλικά, προέρχεται από τη λέξη spirit, που σημαίνει πνεύμα. Κάτι σαν ανάσα, σαν πνοή που δίνει ζωή σε όλες τις αισθήσεις μας. Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική μυθολογία θέλει τις πέντε αισθήσεις μας να δημιουργούνται από ισάριθμες Μούσες, τις αέρινες μορφές με την βαθυστόχαστη σοφία και την θεϊκή ομορφιά, που είναι συνυφασμένες με τη γνώση, τον λόγο, τα γράμματα και τις τέχνες. Η Κλειώ εφηύρε την ακοή, η Μελπομένη την όραση, η Ερατώ την όσφρηση, η Ευτέρπη την γεύση, η Θάλεια την αφή.

Κατά τον Michael Grybko, έναν σύγχρονο ερευνητή από τον χώρο των νευροεπιστημών, δημιουργικότητα είναι η γέννηση μιας καινοτόμας ιδέας, χρήσιμης και αξιόλογης, η οποία αναδύεται από τον πλούτο της γνώσης που αποθηκεύεται στον εγκέφαλό μας. Καθώς φαίνεται, πραγματοποιώντας συνδέσεις μεταξύ πολλών ιδεών, στοχεύουμε στην δημιουργία κάτι νέου.

Κάθε άνθρωπος φιλοξενεί μέσα του ένα ηφαίστειο εγκλωβισμένων ιδεών και συναισθημάτων, του οποίου την ύπαρξη κάποιοι ίσως να μην γνωρίζουν καν. Ίσως κάποιοι άλλοι να το αγνοούν επιδεικτικά. Έρχεται όμως μια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, που δέχεται τα κατάλληλα ερεθίσματα και είτε από προσωπική ανάγκη, είτε από οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, αισθάνεται πως δε μπορεί να το καταπνίξει. Αισθάνεται την ανάγκη να αφήσει το εσωτερικό του ηφαίστειο να εκραγεί. Να αφήσει τη λάβα που τον σιγοκαίει, να κάνει επιτέλους την εμφάνισή της. Όλη λοιπόν αυτή η εσωτερική διεργασία, είναι η αποκαλούμενη έμπνευση. Όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτάμε, τόσο εμπλουτίζεται ο νοητικός και ψυχικός μας κόσμος. Κάτι τέτοιες στιγμές εκρήγνυται το εσωτερικό μας ηφαίστειο και διοχετεύοντας την ιδιοσυγκρασία και καλαισθησία μας, δίνουμε ζωή στην έμπνευσή μας, μετατρέποντάς την σε δημιουργία. Ό,τι γίνεται αντιληπτό από τις ανθρώπινες αισθήσεις είναι εν δυνάμει πηγή έμπνευσης, αρκεί να είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε και να το εκτιμήσουμε, πράγμα που προϋποθέτει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για το ανεκτίμητο δώρο της ζωής.

Τέλος, η έμπνευση είναι μια ξαφνική διανοητική σύλληψη συνήθως μιας πρωτότυπης ιδέας. Προκαλεί αρχικά ενθουσιασμό και στην συνέχεια μας ωθεί σε κάποια δημιουργική ενέργεια. Η δημιουργικότητα, που είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης και της φαντασίας προϋποθέτει ευφυΐα, οξυδέρκεια και κίνητρο. Όλα αυτά, στον βαθμό που συνυπάρχουν μπορούν να επιφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κι εκεί που νιώθεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ότι μεγάλωσες, ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις, αρκεί μία σπίθα για να ανάψει τη φωτιά που υπάρχει μέσα σου. Αρκεί να βρεθεί αυτή η μία στιγμή, αυτός ο δάσκαλος που θα τον βοηθήσεις να σε βοηθήσει, που θα του επιτρέψεις να σου δώσει την ώθηση να εξωτερικεύσεις όλα αυτά που έκρυβες μέσα σου. Αρκεί να έρθει αυτή η στιγμή που θα εμπνευστείς, που θα βρεις τη δύναμη να πατήσεις στα πόδια σου και να πεις μπορώ. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε. Γιατί τελικά, όλα είναι στο μυαλό…

Οι “Be Creative”:

Γιαννοπούλου Ειρήνη, Γκ.Ε., Γουλέτσιου Ελένη, Δανιήλ Ειρήνη,  Δρανίδου Ελένη,  Κ.Γ.,  Κουκουφίκης Δημήτριος,  Κουμασίτη Αικατερίνη,  Κούρτη Μαρία,  Κυριαζή Ηρώ,  Μακρυγιάννη Ασημίνα,  Μαλιώρα Ευαγγελία,  Μαμάκης Ορέστης,  Μελά Μαρία, Μελίσση Λαμπρίνη , Μητσοπούλου Ελένη, Πατσή Δήμητρα, Πατσής Σταμάτης, Πετροπούλου Αθηνά, Πούρη Μαρία,  Τικοπούλου Φωτεινή,  Τσαγανού Ελένη,  Ψαθάκης Βλάσης

Οι εγγραφές στα προγράμματά μας συνεχίζονται. Ελάτε στον χώρο μας, Αντωνοπούλου 127 ή καλέστε μας στα τηλέφωνα 2421028476, 2421076050, να μας γνωρίσετε και να ενημερωθείτε.