Η ελληνική Μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, σε συνεργασία με τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης μέσω e-Learning του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσφέρουν το Online Εξ Αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ελληνική Μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», διάρκειας 480 ωρών και διάρκεια μέχρι 27/06/2021, του οποίου η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση, οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης εγκεκριμένου από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στόχοι προγράμματος

Φιλοδοξεί να ανταποκριθεί σε δύο προκλήσεις: πρώτον να συμπεριλάβει την από κοινού εξέταση και μελέτη διαφορετικών μουσικών υφών, όπως για παράδειγμα η έντεχνη μουσική από τη μια και η παραδοσιακή μουσική από την άλλη. Συγκεκριμένα, μέσα από 48 συνεδρίες που δομούνται σε 14 ενότητες, θα εξεταστούν διαφορετικά είδη ελληνικής μουσικής, όπως η Αρχαία Ελληνική μουσική, η μουσική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δημοτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο, η λαϊκή μουσική, το έντεχνο τραγούδι, η έντεχνη ελληνική μουσική, είδη σύγχρονης δημοφιλούς μουσικής, ρεύματα της μουσικής πρωτοπορίας και η ελληνική μουσική για το θέατρο.

Η δεύτερη φιλοδοξία-πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το πρόγραμμα είναι ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό αποτελούμενο τόσο από ειδικούς στο χώρο της Μουσικολογίας και της Μουσικής Εκπαίδευσης, όσο και σε κάθε φιλόμουσο που επιθυμεί να προσεγγίσει την ελληνική μουσική.αυτές στο σχολικό ή στο προπονητικό τους περιβάλλον.

Το πρόγραμμα απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

 • σε φοιτητές ΑΕΙ και σε σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολών,
 • σε αποφοίτους των τμημάτων Μουσικών Σπουδών, των τμημάτων Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης και σε αποφοίτους ωδείων και μουσικών σχολών,
 • σε εκπαιδευτικούς Μουσικής,
 • σε φιλόμουσους που επιθυμούν να έχουν μία συνολική εικόνα της ελληνικής μουσικής.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος προσφέρει μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση (ΦΕΚ 13 τ. Α/29-1-2019), μοριοδότηση στο διδακτικό αντικείμενο της Μουσικής για τις προκηρύξεις υποψήφιων εκπαιδευτών ενηλίκων ΚΔΒΜ και ΔΙΕΚ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΦΕΚ 1151 τ. Β΄/ 29-3-2018, ΦΕΚ 3007, τ. Β΄/25-7-2018) και σε προκηρύξεις για τα στελέχη της εκπαίδευσης (ΦΕΚ 4547 τ. Α΄/12-6-2018).

Διδακτικές Ενότητες Προγράμματος

 1. Η μουσική στην Αρχαία Ελλάδα.
 2. Η μουσική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 3. Το δημοτικό τραγούδι.
 4. Το ρεμπέτικο τραγούδι.
 5. Το αστικό λαϊκό τραγούδι (1900-1950).
 6. Ρυθμοί της Ελληνικής λαϊκής μουσικής.
 7. Το «έντεχνο» τραγούδι.
 8. Είδη σύγχρονης δημοφιλούς μουσικής (ποπ, ροκ, πανκ, μέταλ, χιπχοπ) στην Ελλάδα.
 9. Η μουσική στα Επτάνησα (18ος-19ος αιώνας).
 10. Η ελληνική θεατρική μουσική του 19ου-20ου αιώνα.
 11. Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή (1ο μισό 20ου αιώνα).
 12. Η ελληνική μουσική πρωτοπορία (τάσεις και ρεύματα στον 20ό και 21ο αιώνα).
 13. Ελληνίδες συνθέτριες, ερμηνεύτριες, παιδαγωγοί, μουσικοκριτικοί.
 14. Η Ιστορία της Μουσικής Εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα (19ος, 20ος και 21ος αιώνας).

Το Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Δια Βίου Μάθησης, απονέμει εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για Σεμινάρια Πανεπιστημίου Αιγαίου (Η ελληνική Μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)

  Προσωπικά Στοιχεία

 • Στοιχεία επικοινωνίας

 • Εκπαίδευση

 • Όροι χρήσης

 • Συμφωνώ, στην παραχώρηση των παραπάνω προσωπικών μου στοιχείων, στην διαχείριση τους και στην διατήρησή τους σε βάση δεδομένων του δικτύου σας, με προσωπικά στοιχεία υποψηφίων, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 679/2016 της 27ης Απριλίου 2016, για τους κάτωθι σκοπούς:
 • Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά
 

Επιβεβαίωση

 

Για πληροφορίες – εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας:

Θεσσαλονίκη: Δωδεκανήσου 23, 2310500473 – 2313051525, kek.thess[at]gmail.com
Βόλος: Αντωνοπούλου 127, 2421028476 – 2421076050, kekvolos[at]gmail.com
Καρπενήσι: Άγιος Νικόλαος, 2237025288, kek.karpenisi[at]gmail.com

Μεθοδολογία

Διάρκεια: 480 διδακτικές ώρες

Έναρξη: Έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές.

Δίδακτρα: 650€

Τα χρήματα καταβάλλονται σε δόσεις.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Πρότυπο Πιστοποιητικού

panepistimio-aigaiou
X