Νέος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για περίπου 30.000 θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Δείτε ποιους αφορά, τι αλλάζει στη διαδικασία επιλογής και πότε αναμένεται να ξεκινήσει.
Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, με τη θέσπιση ενιαίου γραπτού διαγωνισμού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η νέα διαδικασία αναμένεται να αφορά σχεδόν 30.000 θέσεις ευθύνης σε υπουργεία, οργανισμούς, δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος να αρχίσει εντός του 2026. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως η νομοθετική διαδικασία και η απαραίτητη οργανωτική προετοιμασία, οι πρώτες εξετάσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους.
Πρόκειται για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το σημερινό κατακερματισμένο σύστημα προκηρύξεων με μια περισσότερο κεντρική, ενιαία και ψηφιοποιημένη διαδικασία.
Ποιες θέσεις αφορά ο νέος διαγωνισμός
Το νέο μοντέλο επιλογής εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί σε συνολικά 29.978 θέσεις ευθύνης σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα, η κατανομή των θέσεων περιλαμβάνει:
- 410 θέσεις γενικών διευθυντών,
- 5.100 θέσεις διευθυντών,
- 132 θέσεις υποδιευθυντών,
- 24.336 θέσεις προϊσταμένων τμημάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αφορά, επομένως, τις θέσεις των προϊσταμένων τμημάτων, οι οποίες αποτελούν βασικό επίπεδο διοικητικής ευθύνης για την καθημερινή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
Οι αλλαγές ενδιαφέρουν άμεσα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν να διεκδικήσουν μία θέση ευθύνης. Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να επηρεάσει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται, στελεχώνονται και αξιολογούνται οι διοικητικές μονάδες του Δημοσίου.
Ενιαίος διαγωνισμός κάθε τέσσερα χρόνια
Βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης θα είναι η διοργάνωση ενός ενιαίου ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ ανά τετραετία. Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης, οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αποκτούν δικαίωμα εγγραφής σε ένα μόνιμο ψηφιακό Μητρώο Υποψηφίων Προϊσταμένων.
Η εγγραφή στο μητρώο δεν θα συνεπάγεται αυτόματο διορισμό σε θέση ευθύνης. Θα αποτελεί, όμως, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του υπαλλήλου στις διαδικασίες επιλογής που θα ακολουθούν.
Κάθε φορά που θα προκηρύσσεται μία θέση προϊσταμένου, οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση. Στη συνέχεια, η κατάταξή τους θα διαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα που θα είναι καταχωρισμένα στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.
Στα δεδομένα αυτά θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι σπουδών, η επαγγελματική εμπειρία, η υπηρεσιακή διαδρομή, η αξιολόγηση, τα πρόσθετα προσόντα και η επίδοση του υποψηφίου στον γραπτό διαγωνισμό.
Τι αλλάζει σε σχέση με το σημερινό σύστημα
Σήμερα, οι διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστά από κάθε υπουργείο ή δημόσιο φορέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαφορετικές ταχύτητες, σημαντικές καθυστερήσεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, πολυετείς εκκρεμότητες ως προς την πραγματοποίηση των κρίσεων.
Με το νέο σύστημα, οι προκηρύξεις αναμένεται να συντονίζονται κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών, ιδιαίτερα όταν ολοκληρώνεται η θητεία ενός προϊσταμένου. Η ηλεκτρονική επεξεργασία των αιτήσεων και η αυτόματη αξιοποίηση των στοιχείων του ανθρώπινου δυναμικού αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Μία ακόμη βασική αλλαγή αφορά την καθιέρωση γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης μέσω ΑΣΕΠ. Στη δοκιμασία αναμένεται να εξετάζονται τόσο γνώσεις σχετικές με τη δημόσια διοίκηση όσο και δεξιότητες που συνδέονται με τη διοικητική ικανότητα, τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και την εργασιακή αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, το νέο μοντέλο δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα μόνο κριτήριο. Η τελική επιλογή θα προκύπτει από έναν συνδυασμό της γραπτής επίδοσης, των τυπικών προσόντων, της εμπειρίας, της υπηρεσιακής πορείας και της αξιολόγησης κάθε υποψηφίου.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον πρώτο διαγωνισμό θα πρέπει να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και του ΑΣΕΠ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί η τελική προκήρυξη, ούτε έχουν ανακοινωθεί με οριστικό τρόπο οι ημερομηνίες, οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η εξεταστέα ύλη.
Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η ορθή καταχώριση των προσόντων και της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα ηλεκτρονικά πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Τυχόν ελλείψεις ή λανθασμένα στοιχεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάταξη ή ακόμη και τη δυνατότητα συμμετοχής σε συγκεκριμένες διαδικασίες.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι, επομένως, σκόπιμο να ελέγχουν εγκαίρως τους τίτλους σπουδών, τις πιστοποιήσεις, τα έτη υπηρεσίας, τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει και κάθε άλλο στοιχείο που ενδέχεται να μοριοδοτηθεί.
Μια διαδικασία μεγάλης κλίμακας
Ο πρώτος ενιαίος γραπτός διαγωνισμός για τις θέσεις προϊσταμένων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών που έχουν οργανωθεί στη δημόσια διοίκηση. Ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς η διαδικασία θα απευθύνεται σε υπαλλήλους διαφορετικών φορέων και βαθμίδων σε όλη τη χώρα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συστημάτων, τη σαφήνεια των εξεταστικών κριτηρίων και τη δυνατότητα του ΑΣΕΠ να διαχειριστεί έναν διαγωνισμό τόσο μεγάλης κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της νέας διαδικασίας ανοίγει έναν νέο κύκλο για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο. Οι οριστικές λεπτομέρειες, ωστόσο, θα γίνουν γνωστές μετά την επίσημη παρουσίαση και ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας, τις προσλήψεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Δείτε περισσότερες ειδήσεις στην ενότητα Blog.